Katarakt
Valör Optik

katarakt 01

Tipik belirtileri, renklerin ve kontrastın azalmasıdır

 

BELİRTİLERİ

Kataraktın en belirgin özelliklerin biri renklerin ve kontrastın oldukça azalmasıdır. Bunun yanı sıra ışıklı ortamlarda görüş zorluğu, göz kamaşması, aydınlık ve karanlık ortamlara daha zor uyum sağlama gibi etkenlerden kaynaklı rahatsızlıklar görmede (yakın mesafe ve uzak mesafe)ciddi zorluklar oluşturur.

NEDENİ

Katarakta neden olabilecek birçok hastalık ve çevresel faktör vardır. En sık görülen nedeni gözün doğal yaşlanma sürecidir. Katarakta neden olan unsurlar arasında şeker hastalığı (tip 1 ve 2), göz yaralanmaları, geçmiş göz ameliyatları, ilaçlar, beslenme yetersizliği, göz içi iltihapları, uyku düzensizliği, ultraviyole ışınlar ve radyasyona mağruz kalma gibi nedenler olabilmektedir. Katarakt kalıtsalda olabilir.

TEDAVİSİ

Kataraktın tek tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılan ameliyatlardır. Saydamlığını kaybeden opaklaşmış lens çıkarılıp yerine suni bir lens yerleştirilerek tekrar iyi görmenin sağlanmasıdır. Bu ameliyatlar lokal anestezi altında uygulanmaktadır. İlk önce kataraktın ilerleyip daha çok etki gösterdiği göze cerrahi yöntem uygulanır ve gözün iyileşme sürecine bağlı olarak birkaç hafta aralığında diğer bir göze de uygulama yapılır.

ÖNLENMESİ

Yaşa bağlı olan katarakt gayet doğal bir durumdur ve önlenemez. Diyabetli hastalarda kataraktın önlenebilmesi için düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Kan şekeri kontrolü kataraktın gelişiminde etkilidir. Tehlikeli işlerle ilgilenirken göz yaralanmalarına karşı mutlaka koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Ultraviyole ışınlarının gözümüze verdiği zararı önleyebilmek için kaliteli ve doğru kaplamalı koruyuculuğu olan güneş gözlükleri kullanılmalıdır.

UYARI

Bu belirtileri yaşıyorsanız lütfen bir göz doktoruna başvurunuz. Göz hastalıkları bir göz doktoru tarafından teşhis ve tedavi edilmelidir.

WhatsApp