BELİRTİLERİ
Keratokonus her iki gözde de yuvarlak şekilli olan korneanın incelip öne doğru koni şeklinde sivrileşmesidir. İlerleyicidir ve görme netliği bununla beraber azalmaya başlayacaktır. Göz numarası ve astigmat kısa süre içerisinde sık sık değişiyor ve ilerliyorsa karşı hassasiyetin artması, nesneler üzerinde gölge oluşumu, çift görme de diğer belirtiler olarak gösterilebilir. Genellikle ergenlik çağında başlamasına rağmen 20 ile 30 yaşları arasında da görülebilir. Dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır ve ileri evreleri ameliyatla sonuçlanabilir.
NEDENİ
Keratokonus hastalığının nedeni korneadaki enzimlerin dengesizliğidir. Aynı aile de birden fazla keratokunus hastalığına rastlandığı için genetik yatkınlık olduğu düşünülmektedir. Tiroid bozukluğu, aşırı göz ovalama, UV ışınları, göze uyum sağlamayan kontakt lens kullanımı olasıda diğer nedenler arasındadır.
TEDAVİSİ
Keratokonus tedavisine mümkün olduğunca erken başlanması çok önemlidir. Erken ve hafif evrede yumuşak kontakt lensler ve gözlükler görüşü artırmada yardımcı etkenlerdir. Keratokonus hastalığı tiroid bezlerinden kaynaklı ise tiroid hormonlarının tedavisi yardımcı olabilir. Hastalığın ileri ki aşamalarında kornea iyice incelir ve şekli bozulur kornea nakli tek çözüm yöntemidir.
ÖNLENMESİ
Hastalığın oluşumunda genetik faktörlerin rolü fazla olduğu için keratokonus önlenemez. Erken tanı ve tedavi ilerlemesini önleyebilir. Alerji durumunda olan hastaların gözlerini ovması ve kaşınmayı durdurmaya yönelik önemler alması gerekmektedir.