BELİRTİLERİ
Maküle dejenerasyonu halk arasında sarı nokta keskin, renkli ve gündüz görmeyi sağlayan retina bölgesidir. Makule dejenerasyonu kuru ve ıslak olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Maküle dejenerasyonu yaşa ve genetik faktörlere bağlıdır.
Kuru maküler dejenerasyonu en sık görülen şeklidir. Görüş alanının ortasında netliğin azalmasıyla anlaşılır. Okuma ya da daha detaylı bir iş yaparken kenardaki alanlar netken ortadaki alanlar hafifçe bulanıktır. Yavaş fakat ilerleyicidir, ortada ki alanların netliği bozulana kadar ya da tamamen yok olana kadar ilerlemesini sürdürür.
Islak maküle dejenerasyonu ise kuru maküler dejenerasyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar ve çok daha ciddidir, çok hızlı ilerler. Kuru maküle dejenerasyonuna göre çok daha nadir görülürler. Görmede önemli ölçüde bozulmalar meydana gelir ve tamamen düzeltilemeyecek biçimde kaybolur. Kalıcı görme kaybının en sık sebebidir. Görsel bozulmalar örneğin düz çizgileri ve nesneleri eğri ve yamuk görme en tipik belirtisidir.
Kuru maküler dejenerasyonu genellikle görüş alanının ortasında netliğin azalmasıyla anlaşılır.
Islak AMD'nin tipik belirtisi, düz çizgilerin (örneğin pencere çerçeveleri ya da seramik derzleri) eğik biçimde görülmesidir.
NEDENİ
Kuru maküler dejenerasyonunda retina incelir ve ölür bununla beraber fotoreseptör kaybı olur. Görme giderek azalmaya başlar.
ıslak maküler dejenerasyonda retinada oluşmuş olan yeni damarların kanamaya neden olur. Kalıcı görme kayıpları oluşabilir.
TEDAVİSİ
Kuru tip maküler dejenerasyonunun kesin tedavisi mümkün değildir. Vitamin ve mineral bozukluklarının tedavisi, tütün ürünlerinden uzak durulması, sağlıklı beslenme ve %100 UV korumalı güneş gözlüğü kullanmak gibi etkenlerin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı düşünülmektedir.
Yaş tip maküler dejenerasyonunda ise yeni oluşan damarların göz içi enjeksiyonlar yapılarak oluşumu ve büyümesi engellenmeye çalışılır ve düzenli aralıklarla tekrarlanır. İstenmeyen yeni damarlar lazerlerde yakılabilir.
ÖNLENMESİ
Maküler dejenerasyon yaşa bağlı bir hastalıktır ve beslenmenin çok büyük önemi vardır. Sağlıklı antioksidan içeren yiyecekler, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme ve göz kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması, %100 UV güneş gözlüğü kullanımı hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktadır ve hastalığın daha geç ortaya çıkmasını sağlamaktadır.