Görme bozukluklarını düzeltmek ve bazı göz hastalıklarının tedavisi için korneanın ön yüzeyine yerleştirilen hidrofobik ince plastik parçalara kontakt lens denmektedir. Gözlüğe alternatif olarak üretilmişlerdir. Genel olarak yumuşak ve sert gaz geçirgen lensler olarak 2 gruba ayrılmıştır. Gerekli birkaç durum dışında yoğun olarak yumuşak lensler tercih edilmektedir. Kontakt lens kullanımında öncelikle lens tipi, dereceler, taban eğrisi ve çapı belirlenip kişiye en uygun olan lens kullanılmalıdır. Göze en uygun lens göz doktoru tarafından belirlenmelidir. Kontakt lenslerde oksijen geçirgenlik seviyesi oldukça önemlidir. Yeterli miktarda oksijen alamayan gözde (kornea) hasarlar meydana gelmektedir ve görüş problemleri oluşmaktadır. Yaşla beraber oluşan yakın numara oluşumunda da lens kullanımı mümkündür. Uzak ve yakın mesafeleri bir arada bulunduran multifokal lenslerde geliştirilmiştir.
Yumuşak Lensler - Yumuşak kontakt lensler, miyop, hipermetrop, astigmat ve prespiyopi (yaşa bağlı yakını görme zorluğu) gibi bütün görme bozukluklarını düzeltmektedir. Hidrofobik bir yapıya sahiptir. Esnek ve kolay bükülebilirler. Korneanın şeklini alarak korneayı tamamen kaplar. Lensler içinde en kolay kullanıma sahip bu lensler günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak kullanım süreli kontakt lenslerdir.
Sert, Gaz Geçirgen Lensler (RGP) - Sert lensler de yumuşak lensler gibi miyop, hipermetrop, prespiyopi (yaşa bağlı yakını görme zorluğu) ve astigmat gibi görme bozukluklarının tamamını düzeltmektedir. Özellikle astigmatizmayı düzeltmekte kornea üzerinde oluşturdukları refraktif yüzey ile çok daha başarılıdır. Dayanıklı, uzun ömürlü ve yumuşak lenslere göre daha az esnektirler. Keratokonus gibi hastalıklarda korneanın şeklini almadıkları için özellikle tercih edilmektedirler.
Günlük Lensler - Günlük lensler günün sonunda çıkarıp atılan göz enfeksiyon riskini oldukça aza indirgeyen en hijyenik ve temizliği kolay lenslerdir.
Torik Lensler - Gözde astigmatizma kusurunu düzelten kontakt lenslerdir.
Multifokal Kontakt Lensler Yaşa bağlı olarak genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkan prespiyopi (yaşa bağlı yakını görme zorluğu)ile uzak mesafeleri aynı lenste birleştirip görme problemini düzelten yumuşak lenslerdir.
Terapi Lensleri - Kornea üzerindeki yaraları ve korneada hassasiyeti olan hastaların tedavisi için kullanılmaktadır, bu tür hastalar normal kontakt lenslerle rahat edemeyebilirler. Göz yaralanmaları, kuru göz sendromu ve keratokonus gibi rahatsızlıkları olan hastalar ise skleral lens kullanılabilir.
Kozmetik Lensler - Renkli lensler göz rengini değiştirmek isteyenler için numaralı ve numarasız olarak genelde kozmetik amaçlı kullanılır. Astigmatizma ve uzak yakın bir arada olan renkli lenslerde geliştirilmiştir.